luni, 18 ianuarie 2016

Copil rebel ieri, om de succes azi !

   Dacă ai fost un copil rebel în adolescență și toată lumea îți spunea să pui burta pe carte pentru că altfel vei ajunge să muncești din greu pe nimic, acum, ca antreprenor, poți arăta prin rezultatele tale și prin studii ca acesta că ai făcut bine ceea ce ai făcut. Nu toți oamenii sunt la fel, iar pentru a avea succes în afaceri este ideal să poți fi cât mai diferit. A avea viziune, a crede în tine și a ști când, cum și cât să greșești sunt esențiale dacă vrei să ieși din mulțime. Un alt antreprenor de admirat, Steve Wozniak, co-fondator Apple a spus acest lucru chiar înainte de studiul de mai sus: ”comportamentele greșite sunt puternic corelate cu gândirea creativă și cu responsabilitatea.”

  Ca părinte, păstrează în minte ideile acestui studiu și dă-i voie copilului tău să îți calce pe urme în stilul lui. Poate că visează și el să fie un mare antreprenor într-o zi și poate chiar va fi unul mai bun decât tine. Ce ți-ai putea dori mai mult? Pentru a nu sta în calea visului său, amintește-ți de anii tăi rebeli și nu îi tăia elanul. Ai încredere că nicio greșeală nu este prea mare dacă va învăța din ea și fă tot posibilul să învețe din fiecare pas nepotrivit.

  Cu alte cuvinte, ca părinte și antreprenor amintește-ți că regula de bază este asumarea erorii. În loc să fii super-protectiv și să-l salvezi din situațiile dificile în care intră, lasă-l să se lupte singur, să caute și mai ales să descopere singur soluțiile potrivite. Mai mult, nu îl critica excesiv și amintește-ți că e dreptul lui de a se convinge singur dacă un drum este bun sau nu. Evident, fii acolo pentru el cu sfaturi, încurajări, povești de viața care să îi hrănească mintea și sufletul, fii prieten, partener de drum și om de bază fără a face lucrurile în locul lui.

   O altă lecție importantă pentru el, dar și pentru tine, părintele, ține de aspectul financiar. Este greu pentru un părinte care are mult să nu-i dea copilului absolut tot ce vrea. Totuși, așa cum se întâmplă în orice alt sector al vieții noastre, nici în afaceri nu reușim dacă nu ne zbatem, nu luptăm pentru ceea ce vrem, nu intrăm în competiție, nu vânăm șanse și nu profităm de ele la maximum. Dă-i copilului tău ocazia să își câștige singur venituri, să muncească folosindu-și propriul creier pentru a-și cumpăra un calculator nou sau o mașină, nu îi pune totul pe tavă. Motivația este profund legată de succes, iar când ai toate lucrurile din lume înainte să ți le dorești cu adevărat pierzi șansa de a afla cum e să lupți pentru ceea ce vrei și cum e să ajungi la ceea ce vrei prin forțele tale.

  Un antreprenor de succes vrea ca fiul sau fiica lui să-și construiască un nume, iar ideea de a-și transforma copilul într-un simplu administrator a ceea ce tu, ca părinte și antreprenor ai realizat, n-ar trebui să te mulțumească. Așadar, învață-l să o ia de la zero, fii acolo când face primii pași, lasă-l să cadă, să meargă de-a bușilea, și să stea pe picioarele lui atunci când va fi pregătit. A-i da voie să crească independent, ca om și ca posibil antreprenor, e cel mai frumos cadou pe care i-l poate face un om de afaceri copilului său. Așadar, încurajează-l să fie rebel, responsabil și plin de vise!

   În concluzie, te invit la un scurt exercițiu de memorie și de imaginație: gândește-te cum erai tu la vârsta copilului tău, cum este el/ea, ce greșeli ai făcut atunci, ce ai învățat din ele. E un moment bun să-ți inviți copilul la o discuție, să îi arăți că nimeni nu e perfect și că puterea lui poate sta chiar în acele mici defecte de care e conștient și pe care încearcă să le transforme în calități. Cu toții greșim, diferența o face doar inteligența cu care ne acceptăm slăbiciunile și rapiditatea cu care le transformăm în ocazii de a ne dezvolta ca oameni. Va fi un exercițiu de comunicare, de parenting și de dezvoltare personală util pentru amândoi. Pentru că dacă există ceva mai bun decât să fii un antreprenor de succes, atunci acel ceva este să fii și un părinte de succes, model și prieten pentru copiii tăi!

Infiintari rapide de firme SRL, SRL-D, SRL microintreprindere, PFA-uri si Intreprinderi individuale sau alte forme comerciale
CONSULTANTA GRATUITA pentru cea mai buna solutie in alegerea firmei
Tel: 0747.220.176