Infiintare PFA

Infiintare firma PFA

Persoana Fizica Autorizata

Ce este si inseamna infiintare de PFA


Ca sa infiintezi un pfa - persoana fizica autorizata ( vezi mai jos ce inseamna ), ai nevoie de o serie de acte pe care trebuie sa le completezi corect si conform legii. 
Deasemeni trebuie sa iti iei autorizatiile necesare de la diverse institutii pentru a fi in legalitate cu pfa-ul pe care vrei sa-l deschizi. 
La noi poti gasi informatii despre toate actele necesare deschiderii unui pfa cat si pasii pe care trebuie sa ii faci. Vezi aici preturi.

Dar daca doresti deasemeni sa ne ocupam noi de toata procedura si sa facem tot procesul de deschidere a pfa-ului mai simplu pentru tine, fara ca tu sa pierzi timp si bani in plus pe drumurile dintre institutii, iti poti alege unul dintre pachetele din pagina de Preturi Infiintari firme. 

Indiferent ce pachet de acte necesare de infiintare pfa alegi din oferta, noi iti vom oferi informatii suplimentare pentru a te ajuta in obtinerea si celorlalte acte necesare pornirii activitatii tale.
Indiferent unde facem infiintari de pfa constanta sau tulcea, oferim pachetele cele mai bune. Contacteaza-ne!

Pentru informatii suplimentare sau pentru infiintarea unui pfa contactati-ne acum:Mai jos poti citi cateva informatii legale despre un pfa.

ce este pfa

Ce este un PFA - intrebari si raspunsuri

PFA reprezinta abrevierea de la Persoana Fizica Autorizata 

si reprezinta o forma de desfasurare a unor activitati comerciale.

Legea 182/2016 - Art.2 ( i ):
 Un pfa este o „întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de o persoană fizică ce foloseşte, în principal, forţa sa de muncă;”
Art.2 ( a ):
Un pfa poate desfasura o „activitate economică - activitate cu scop lucrativ, constând în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau în prestarea de servicii;”

Cine poate detine un PFA?


Un pfa poate fi detinut doar de o persoana fizica. Nici o persoana juridica nu se poate inregistra ca pfa.

In majoritatea cazurilor o persoana care doreste sa se inregistreze ca pfa trebuie sa dovedeasca pregatirea sa in domeniu.

Legea 182/2016 - Art. 8 (3) „În cazul în care, potrivit unor prevederi legale speciale, pentru anumite activităţi economice este necesară îndeplinirea unor condiţii de pregătire profesională şi/sau de atestare a pregătirii sau experienţei profesionale, persoanele prevăzute la art. 4 trebuie să facă dovada îndeplinirii acestora."


Cine nu poate avea un PFA


Persoanele care au mai putin de 18 ani sau care:
Legea 182/2016 - Art.8 „b) au săvârşit fapte sancţionate de legile fiscale, contabile, vamale şi de cele care privesc disciplina financiar-fiscală;”


Ce este sediul societatii pfa:


Legea 182/2016 – ART.2 j1) „sediul profesional - sediul principal/locaţia declarată la registrul comerţului, în vederea înregistrării şi autorizării funcţionării persoanei fizice autorizate, reprezentând elementul de identificare al acesteia în raporturile juridice la care participă;"

Sediul intreprinderii unui PFA poate fi inchiriat sau cu contract de comodat.

Art 9 (2) "Pentru stabilirea sediului profesional/punctelor de lucru este necesar ca persoana fizică titulară care se autorizează ca PFA, titularul întreprinderii individuale sau oricare membru al întreprinderii familiale, după caz, să prezinte înscrisul care atestă dreptul de folosinţă asupra imobilului cu destinaţie de sediu profesional/punct de lucru."

Unde isi poate desfasura un PFA activitatea?

Activitatea unui pfa se poate desfasura la sediul intreprinderii sau doar la sediul clientului.

Legea 182/2016 - Art.9 (21) „Dacă la sediul profesional, imobil cu destinaţie de locuinţă, nu se desfăşoară nicio activitate economică, persoana fizică titulară a PFA, titularul întreprinderii individuale sau membrul întreprinderii familiale care are dreptul de folosinţă asupra imobilului depune o declaraţie pe propria răspundere, sub semnătură privată, prin care atestă faptul că la sediul profesional nu desfăşoară activitate economică, în acest caz nefiind necesare formalităţile prevăzute de art. 42 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, cu modificările şi completările ulterioare."

Cate activitati autorizate poate desfasura un PFA?


Art. 16 (1): "un PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN".

Un PFA poate avea angajati?


Art.17 (1) „PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult 5 persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat şi înregistrat în condiţiile legii".

Un PFA poate lucra ca si angajat?


Art.17 (2):" O persoană titulară a PFA poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată cu cea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel pentru care PFA este autorizată."

Obligatii fiscale ale PFA


Art. 18
"Persoana fizică ce desfăşoară activităţi economice ca PFA este asigurată în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi are dreptul de a fi asigurată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi al asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege."

Raspunderea unui PFA


Un PFA poate raspunde si cu bunurile proprii in cazul datoriilor

Art.20 (1) „Titularul PFA răspunde pentru obligaţiile asumate în exploatarea întreprinderii economice cu bunurile din patrimoniul de afectaţiune. Dacă acestea nu sunt suficiente pentru satisfacerea creanţelor, pot fi urmărite şi celelalte bunuri ale debitorului. Dispoziţiile art. 31, 32 şi ale art. 2.324 alin. (3) din Codul Civil sunt aplicabile.”


Program: L-V: 9-16