vineri, 18 martie 2016

Perioada de glorie a PFA-ului a apus ?

PFA - Persoana Fizica Autorizata

După modificările legislației fiscale ce se aplica de la 1 ianuarie 2016, PFA-ul, ca formă de organizare a afacerii, pierde din avantaje. Specialiștii se așteaptă să vadă un val de înființări de SRL microîntreprinderi, care, însă, vor fi sub lupa Fiscului.


Modificările Codului fiscal care au intrat în vigoare din 2016 aduc o lovitură cruntă uneia dintre cele mai căutate forme de organizare a micilor afaceri din România ultimilor ani. Extinderea obligativității plății contribuțiilor sociale pentru pensii la toate PFA-urile, indiferent dacă titularul micii afaceri este sau nu angajat cu contract de muncă îi determina pe mulți români să caute alte forme de organizare legală a activității profesionale. Mai exact, în timp ce unii specialiști se așteaptă la un val de cereri de angajare cu carte de muncă din partea prestatorilor de servicii, alții estimează că persoanele care vor renunța la PFA-uri se vor îndrepta către înființarea de firme persoane juridice, în condițiile în care povara taxelor pe salarii este de circa 75%.
Totuși, nu vor fi afectați de plata obligatorie a contribuției la bugetul de pensii PFA-urile pensionarilor. Românii preferă să lucreze ca PFA și datorită sistemului de contabilitate simplificat pe care îl presupune această formă juridică, contabilitatea în partidă simplă. Schimbarea de preferințe s-a văzut și în creșterea numărului de PFA-uri active. La sfârștul lunii septembrie 2015, în economia autohtonă erau active 405.090 Persoane Fizice Autorizate, cu un sfert mai multe comparativ cu sub 326.500, câte erau în primele luni ale anului 2009, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Totuși, creșterea fiscalității pentru PFA-uri și reducerea impozitului pe dividendele firmelor de la 16% până la 5%, începând cu anul 2017, sunt argumente care înclină balanța către funcționarea ca SRL microîntreprindere plătitoare de impozit pe venit. „În condițiile în care impozitul pe dividende a scazut la 5%, PFA-ul nu mai e prietenos iar în schimb, devine interesant SRL-ul“, susține avocatul specializat pe fiscalitate Gabriel Biriș, cofondator al casei de avocatură Biriș Goran. La rândul său, și Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), spune, pentru revista Capital, că „oamenii capabili care doresc să câștige mai mult vor căuta soluții ca să facă acest lucru: să-și facă societăți comerciale“.
În cazul unui SRL plătitor de impozit pe venitul microîntreprinderilor fără angajați, nivelul de fiscalitate este decent, iar, odată cu extinderea activității și cu angajarea de personal, incepand cu 2016, firmele platesc un impozit pe venit mai mic de nivelul standard de 3%, putând ajunge până la 1%, în cazul microfirmelor cu cel puțin doi angajați în primele două luni de la înființare.

Infiintari rapide de firme tip SRL, SRL-D, SRL microintreprindere (include consultanta gratuita):
Tel: 0747.220.176
Facebook: Infiintari firme SRL, PFA, II, S.A.