luni, 9 noiembrie 2015

Îmi fac afacere pe PFA sau pe SRL? Care variantă mă avantajează?

Care este diferența între PFA și SRL, care sunt avantajele și dezavantajele sau care plătește taxe mai mici?

 Care este diferența între PFA și SRL, care sunt avantajele și dezavantajele sau care plătește taxe mai mici? Acestea sunt câteva dintre întrebările cel mai des adresate consultanților fiscali de către persoanele interesate să deschidă o afacere.

Practic, principala diferență și totodată principalul dezavantaj al PFA în comparație cu un SRL este răspunderea proprietarului.

Mai precis, în caz de insolvență, un SRL pune la bătaie în fața creditorilor, statului sau privaților patrimoniul firmei. În schimb, persoana fizică autorizată, în caz de faliment, riscă averea personală.

După ce treceți de calculul acestui risc urmează să alegeți forma de înregistrare a afacerilor dumneavoastră.

Dacă până acum, existau restricții privind domeniul de activitate și numărul de angajați la PFA, conform noilor reglementări, o persoană fizică autorizată poate avea orice obiect de activitate pe care îl are și o firmă.

De asemenea, un PFA poate să aibă un număr nelimitat de angajați care au același tratament juridic și fiscal cu angajații de la orice altă companie. În cazul unor activități desfășurate ca PFA, trebuie să aveți calificare sau studii de specialitate în domeniul respectiv.

Pentru înființarea unui SRL, principalele condiții sunt să ai un sediu social (valabil și în cazul PFA) și să dispui de un capital social de minimum 200 de lei.

Un avantaj al PFA este că nu ai nevoie de un contabil care să-ți semneze bilanțul, prin urmare, ai o cheltuială în minus de făcut.

Astfel, vă veți ține singur evidența veniturilor și cheltuielilor și veți calcula singuri cât datorați la stat. Fără discuție, o PFA cheltuiește mai puțin pe impozite, pentru că singura taxă de plătit este de 16% pe venitul net.

În cazul unui SRL, după impozitul pe venit sau pe profit, se mai plătește impozitul pe dividende. În fapt, unul dintre principalele avantaje oferite de PFA este că poți scoate bani din firmă la orice oră, pentru că nu este obligatorie ținerea unui registru de casă ca în cazul unui SRL.

PFA

Avantaje:


- contabilitate în partidă simplă;
- există un registru de încasări și plăți care cuprinde și plățile în numerar și cele prin bancă;
- impozitare asupra veniturilor estimate, regularizarea se face ulterior, pe baza sumelor efectiv încasate;
- impozit de 16% pe venitul net sau impozit pe norma pe venit.

Dezavantaje:

- răspunderea în cazul insolvenței, falimentului cu averea personală;
- constrângerea studiilor de specialitate în domeniul de activitate;
- un alt aspect negativ este cel legat de imagine, pentru că există incă ideea conform căreia un partener de afaceri serios este organizat ca și firmă nu ca și PFA. (Putem spune că este de fapt o percepție greșită, dar este totuși o realitate care trebuie luată în considerare!)

SRL

Avantaje:

- răspunderea limitată la capitalul social subscris și vărsat;
- problema de percepție de care vorbeam mai sus.
- se poate practica orice domeniu de activitate, fara nicio constrangere (studii, vechime)
- forma de impozitare de 3% pe venit.

Dezavantaje

- profitul (după impozitare) poate fi retras, distribuit ca și dividende care sunt impozitate din nou cu 5% ( de la 1 ianuarie 2016, impozitul pe dividende este de 5%).


Infiintari rapide de firme SRL, SRL-D, SRL microintreprindere, PFA-uri si Intreprinderi individuale sau alte forme comerciale
CONSULTANTA GRATUITA pentru cea mai buna solutie in alegerea firmei:
Tel: 0747.220.176