vineri, 20 noiembrie 2015

P.F.A., I.I., I.F. sau Societate Comerciala?

Avantajele unui P.F.A., Intreprindere Individuala, I.I. ,sau Intreprindere Familiala I.F.


Primul avantaj care atrage atentia in mod deosebit este procedura simplificata de inregistrare si autorizare a acestor forme de desfasurare a activitatii economice, precum si numarul redus de documente solicitate.

Regimul fiscal aplicat P.F.A., I.I. si I.F. este si el mai avantajos din punct de vedere al impozitarii. Astfel, in functie de specificul activitatii desfasurate se poate opta pentru impozitare la norma de venit (norma fixa/an stabilita de autoritatile locale de la sediul profesional) sau pentru impozitare in regim real (impozit pe profit in cuantum de 16% aplicabil asupra diferentei dintre venituri si cheltuieli). In plus, castigul realizat in urma desfasurarii activitatii economice se regaseste direct in patrimoniul persoanei fizice in cazul P.F.A., titularului intreprinderii individuale in cazul I.I. si al membrilor intreprinderii familiale in cazul I.F.

Evidenta contabila inclina si aceasta balanta in favoarea P.F.A., I.I. si I.F. Astfel, conform legislatiei in vigoare P.F.A., I.I. si I.F. tin contabilitatea in partida simpla.


Referitor la modalitatea de incetare a activitatii, in cazul P.F.A., I.I. si I.F., daca intreprinzatorul doreste, acest lucru se poate realiza prin simpla radiere din Registrul Comertului.

Dezavantaje P.F.A., I.I. si I.F.

Din randul dezvantajelor amintim faptul ca pentru a putea desfasura activitate ca P.F.A., I.I. si I.F. este necesara ca persoana fizica, titularul intreprinderii individuale sau membrii intreprinderii familiale sa aiba o calificare in domeniul respectiv, calificare ce trebuie dovedita cu un act de studii sau diploma de calificare.


In situatia extinderii afacerii un alt dezavantaj il constituie imposibilitatea reglementata de lege pentru P.F.A. si I.F. de a angaja terte persoane care sa desfasoare activitatea autorizata.

Persoana fizica, titularul intreprinderii individuale sau membrii intreprinderii familiale sunt raspunzatori fata de tertele persoane atat cu patrimoniul de afectatiune al P.F.A., I.I. si I.F. (daca acesta s-a constituit), si in completare cu patrimoniul propriu in cazul in care acesta nu este suficient.

P.F.A., I.I. si I.F. nu au personalitate juridica, aceast lucru explicand raspunderea personala a persoanei fizice in cazul P.F.A., a titularului intreprinderii individuale in cazul I.I. si a membrilor intreprinderii familiale in cazul I.F.


Avantajele si dezavantajele unei Societati Comerciale cu raspundere Limitata - SRL
Societatea cu raspundere limitata este societatea ale cărei obligații sociale sunt garantate cu patromoniul social ; asociații răspund numai în limita aportului lor. Citeste mai departe aici...


Infiintari rapide de firme SRL, SRL-D, SRL microintreprindere, PFA-uri si Intreprinderi individuale sau alte forme comerciale
CONSULTANTA GRATUITA pentru cea mai buna solutie in alegerea firmei:
Tel: 0747.220.176