miercuri, 13 decembrie 2017

Revine „moda PFA-ului” printre angajati?



Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2017 va aduce, incepand cu anul 2018,  cateva modificari Noului Cod Fiscal in privinta contributiilor la bugetul de stat  a persoanelor fizice autorizate, respectiv asupra impozitului pe venit si asupra contributiilor la bugetul asigurarilor sociale.
La un calcul mai atent realizat  se poate constata ca un PFA poate plati chiar si de trei ori mai putine impozite din activitatile realizate decat un angajat, cu conditia respectarii plafonului de impozitare minim – conform nivelului salariului minim pe economie. Luand exemplul unui salariu mediu pe economie, un PFA care declara un astfel de venit va fi impozitat mai putin decat un angajat cu acelasi salariu. Aceasta masura este una tentanta atat pentru angajator cat si pentru angajatul cu un nivel salarial mediu.
Nu cunoastem motivatia acestui demers fiscal, dar daca vom lua in considerare trecutul nu foarte indepartat al „febrei PFA-ului”, in care angajatorii „recomandau insistent”  angajatilor sa isi faca PFA pentru a schimba forma de colaborare si astfel de a reduce valoarea impozitarii,  reapare intrebarea daca nu vor reveni si vechile probleme intampinate in perioada 2009-2016.  Multe dintre aceste probleme au rezultat datorita nedepunerii declaratiilor fiscale sau depunerii lor in forma gresita si astfel au aparut  datoriile si amnistia fiscala, lucruri prin care atat proprietarii de PFA (vechii angajati) cat si statul au pierdut bani. De ce multi dintre angajatii sau PFA-urile atunci infiintate nu au depus declaratiile la timp sau le-au depus gresite? De ce multi dintre angajatii transformati in PFA nu si-au platit impozitele si contributiile la asigurarile sociale si de sanatate? Pentru ca angajatul nu avea mentalitatea sau gandirea formata in asa fel incat sa-si tina propria contabilitate, chiar si cu ajutorul contabililor din firma.
In teorie, un angajat cu salariu mediu pe economie se presupune a fi mai educat din punct de vedere economic (presupunand ca aceasta categorie de angajati va fi avantajata de noua modificarea a Codului Fiscal) si astfel mai responsabil in plata impozitelor si taxelor dar in continuare, multi dintre angajati nu au abilitatea de a gandi in termeni contabili si a constientiza necesitatea depunerii corecte a documentelor si a realizarii platilor catre ANAF. In perioada 2009-2016, presupunand ca majoritatea firmelor si-au platit PFA-urile (persoanele care aveau anterior statutul de angajat) si le-au dat acestora inclusiv banii de impozite si taxe sociale, multi dintre cei care au primit acesti bani pentru a face platile catre ANAf nu i-au mai depus, fie in mod constient, sperand ca vor plati data viitoare, fie in mod inconstient, nerealizand ca acel venit suplimentar era de fapt o taxa ce trebuia platita. De aceea, persona fizica angajata transformata in PFA, nu este pregatita sa tina contabilitate, nu a fost angajata pentru asa ceva, ea este angajata sa presteze o anumita munca pentru angajator si astfel, a aparut o noua povara in mediul de lucru, povara pe care unii au putut sa o duca dar foarte multi nu.
Iata cum, dintr-o masura fiscala care se presupunea de ajutor, a ajuns o masura care se pare ca a afectat  in sens negativ functionarea economica in mediul privat si ne intrebam daca si actualele modificari vor avea acelasi efect sau vor fi si ele paguboase pentru bunul mers al economiei, dar mai ales pentru binele cetatenilor romani.


Articol realizat de Paul Pintile P. pentru pagina Infiintari Firme si PFA Tulcea – Claudiu Zlate Întreprindere Individuala.