miercuri, 2 mai 2018

Birocratia - un obstacol major in calea infiintarii firmei


Desi birocratia este definita oficial ca sistemul administrativ al unei institutii, acest cuvant a capatat o conotatie negativa prin intermediul campaniilor mass-media si politice, dar si un inteles pur negativ in mediul popular, inteles bazat pe experientele personale ale majoritatii.
     In momentul in care o persoana mentioneaza cuvantul „birocratie”, ce imagini iti vin automat in minte? Iata cateva pe care poate le recunosti: 
  Cozi la ghisee, oameni certandu-se, ghisee inchise, personal care nu face fata solicitarilor si intrebarilor, amanari peste amanari, zile si luni, sau chiar ani pierduti pentru rezolvarea unor situatii, drumuri multe la diferite institutii, foarte mult timp pierdut, documente eliberate de forma, acte care se solicita in mod nejustificat, de completat multe formulare complicate, multe cu exprimari ciudate de parca nu am trai in Romania, sau sub o forma atat de vaga incat stai si te intrebi de fapt pentru ce ai semnat dar ti se spune ca asa trebuie, documente gresite pentru care trebuie sa revii si nu doar o data, inghesuiala, oameni transpirati, cu zambete false sau cu fete resemnate sau rosii de atatia nervi sau obositi, obositi de atatea proceduri, atat de mult timp pierdut si atatea taxe de platit. (stiu ca vrei sa mai adaugi, dar ajunge! Deja sunt prea multe.)

    Si daca stai sa pui toate cele de mai sus (si altele) in balanta fie renunti, fie angajezi pe cineva care sa se ocupe de aprobarile sau documentele tale. Totul suna a reclama, dar inca o data, pune in balanta timpul pe care nu il mai recuperezi si banii cheltuiti. Si atunci nu mai bine platesc pe cineva specializat sa se ocupe de acte, aprobari, semnaturi, stampile, etc ca eu sa-mi vad linistit de activitatile mele? Eu cred ca da (mai ales dupa ultima experienta in care dupa ce a trebuit sa revin sa refac acte la Registrul Comertului – nici macar scuze nu si-au cerut cand au descoperit ca era eroarea lor si la inceput spuneau ca e vina mea). 

    De aceea iti recomand sa apelezi la firme specializate atunci cand ai de facut lucruri complexe precum #infiintarea firmei sau contabilitate, probleme juridice sau altele. Legislatia e prea stufoasa si prea „cu doua sensuri” ca sa ma apuc eu acum sa o interpretez.         Mai ales ca apeland la o firma specializata scutesc si banii de drumuri, de papetarie, de alte taxe, cheltuieli neprevazute, etc. Iar in timpul cat dureaza toata procedura eu ma pot bucura de compania celor dragi sau sa fac alte activitati legate de firma mea, activitati pe care oricum trebuia sa le fac. Si probabil, cel mai valoros lucru la o firma specializata este consultanta, de multe ori inclusa in pretul serviciilor. O informatie aflata la timp iti poate salva o gramada de bani si poate chiar afacerea. 

Succes!

Articol scris de Paul Pintilie P. (02.05.2018)