luni, 17 iunie 2019

Ce meserii vor disparea in urmatorii ani (prima parte)

Taxi UBER
 Astazi, evolutia tehnologica se desfasoara cu o viteza ametitoare incat de multe ori ramanem cu gura cascata atunci cand vedem o masina care se conduce singura sau un robot care ne intreaba ce dorim sa servim la masa.
  Asa cum vedem, lucrurile se schimba in jurul nostru foarte repede si societatea
in sine este fortata la propriu sa se adapteze. Cand vorbesc de societate ma refer la continente, tari, orase, organizatii, familii dar mai ales la fiecare persoana in parte.
  De aceea, fie facem efortul ca sa tinem pasul cu noile schimbari tehnologice si implicit cele sociale, sa invatam si sa evoluam, fie suntem luati de val si atunci suntem fortati sa ne adaptam ca sa supravietuim.
  Ce se intampla daca nu o facem, daca refuzam schimbarea, daca suntem reticenti si daca ne opunem? Mai devreme sau mai tarziu (dar nu foarte tarziu, ci in 5-10 ani) suntem dati la o parte, impinsi catre margini si apoi asimilati de societatile care au acceptat schimbarea si au mers inainte. Restul, raman acolo la marginea societatii si se uita neputinciosi cum au pierdut trenul si apoi accepta resemnati tot ceea ce li se intampla, fara a mai avea forta sa riposteze si, isi asteapta in liniste (degeaba vor mai striga) obstescul sfarsit.
  Astazi ne pregatim sa intram in a patra era informationala, era in care taxiurile zburatoare precum cele de la Uber, livrarile la domiciliu cu drone, lucrul de acasa, casele supermarketurilor fara casier si multe alte exemple vor fi comune in socitatea noastra.

  Exemple de meserii ce vor disparea curand:


  1. Casier in magazinele mari. Totul se va face electronic. Iti vei scana singur produsele la orice casa si acolo vei plati fie cu cardul fie vei depune banii iar casa iti va da restul singura. Va exista doar un buton de alarma pe cara vei apasa daca vor exista probleme tehnice. Deci din 20 de casieri dintr-un supermarket va ramane doar unul si un tehnician.
  2. Casier in general, fie la incasarea banilor pentru stat fie in privat. Cred ca deja ai vazut bancomatele inteligente prin care poti depune bani catre orice destinatie, fie plati catre persoane fizice sau juridice. Acelasi principiu se va aplica in curand la scara larga, mai ales ca guvernul se gandeste deja sa reduca din personal.
  3. Redactare acte si documente. In orice institutie majoritatea fornularelor sunt tipizate iar semnatura electronica este deja introdusa. De ce ar mai fi nevoie de cineva sa le printeze si sa ti le dea sa le completezi?
  4. Lucrator la camp. Reducerea fortei de munca deja se intampla. Acum 10 ani era nevoie de 10-20 de oameni ca sa cultivi cateva hectare de teren. Astazi ai nevoie de un singur tractor performant cu accesoriile necesare si un singur tractorist care sa-l duca pe camp si sa-l aduca. Pe camp tractoristul ii va desemna aria de lucru si apoi se poate relaxa si privi cum tractorul isi face singur treaba, fara ca omul sa mai intervina in vreun fel. Probabil meseria nici nu se va mai numi aceea de tractorist. Daca sunt probleme tehnice firma de service este notificata automat si un echipaj vine la fata locului sa rezolve problema.
  5. Culegerea fructelor si legumelor. Deja in unele tari africane si sud-americane sunt folosite in prezent maimute dresate pentru culegerea diverselor fructe. Acestea costa mai putin, nu cer salariu si mananca mai putin. Dar vor fi inlocuite si ele in curand de catre drone zburatoare, culegatoare sau cataratoare care au software de recunoastere a fructelor si legumelor respective. 
Continuarea aici...

Articol scris si publicat de Paul Pintilie P. pentru pagina Infiintari firme si PFA. Data; 17.06.2019. 
Inspirat in scrierea acestui articol din propria experienta in afaceri.

Sfaturi si consultanta pentru deschiderea firmei la www.infiintarifirme-pfa.com sau 

Detalii despre marketingul, imaginea si promovarea afacerii tale, logo-uri sau sigle cat si despre afacerea in sine (consiliere, planul afacerii, vanzari, promo, buget, etc) la adresa https://www.facebook.com/reclama.marketing/ .