vineri, 18 decembrie 2015

Caracteristici ale unui antreprenor de succes !

   Ne-am obișnuit deja să privim un antreprenor ca fiind fie un fel de supra-om, fie o persoană extrem de norocoasă sau care a moștenit...ceva. Și cu toate acestea, decizia de a începe propria afacere, decizie care stă la baza antreprenoriatului, pornește de cele mai multe ori, de la dorința individului de a fi propriul său șef.

   De la antreprenorii de serie și până la marii antreprenori, practica ne-a dovedit, că principalele caracteristici ale unui antreprenor de succes sunt, cel puțin, următoarele:

Spirit independent – este probabil, una dintre cele mai importante caracteristici pe care trebuie să o aibă un antreprenor: o continuă pornire spre activități care să îi ofere libertate și împlinire.

Curaj - este o caracteristică esențială de care orice antreprenor are nevoie. Trebuie să aibă curajul de a-și pune în practică ideile, de a și le urma, de a crede până la capăt în ceea ce alții nu cred că va avea vreo finalitate sau urmă de succes. Această atitudine este cea care face diferența.


Intuiție - și vorbim aici de acea capacitate de a intui oportunități, de a vedea posibilitatea de succes în situații care aparent nu au nicio semnificație; de a identifica potențiale surse de afaceri sau de a identifica acele lucruri care pot să se transforme în, de ce nu, ouăle de aur!?

Pregătire temeinică (cunoștințe temeinice) - și ne referim aici la o bună cunoaștere atât a mediului în care își desfășoară activitatea, dar mai ales o bună cunoaștere a elementelor specifice de management, marketing, vânzări, finanțe, resurse umane, adică a acelor elemente care împreună oferă imaginea de ansamblu a funcțiunilor oricărui tip de organizație

Respect pentru oamen- o calitate foarte importantă o reprezintă o bună cunoaștere a oamenilor, deoarece ei reprezintă resursa cea mai importantă din orice organizație; toate celelalte elemente (echipamente, instalații, piața, materiile prime, produsele și serviciile) se schimbă, ceea ce rămâne "constant" este resursa umană. Un antreprenor trebuie mai presus de orice, să fie capabil să-și construiască o echipă puternică, stabilă, și căreia să-i acorde încredere.

Bun organizator - organizarea firmei, structurală și funcțională, dar și organizarea tuturor activităților care se desfășoară în cadrul firmei, trebuie să fie controlate de către antreprenor. Nu, nu vorbim aici de un control propriu-zis, ci de gestionarea acelui proces de control-evaluare care cuprinde măsurarea realizărilor, compararea lor cu un nivelul stabilit inițial, determinarea cauzelor generatoare de abateri și efectuarea corecturilor ce se impun.

Excelent comunicator- un antreprenor trebuie să aibă calități excelente de comunicare pentru că mesajele transmise de el trebuie să fie clare, să nu existe echivoc, să fie ferme și eficiente. Și mai mult, trebuie să fie asertiv, să știe să ofere și să ceară feed-back, să aprecieze și să încurajeze comunicarea în cadrul organizației sale.

Sigur, calitățile de mai sus nu garantează succesul unui antreprenor după cum nici lipsa uneia sau alteia dintre ele nu va duce la insucces, dar considerăm că ar fi oportun ca un antreprenor să aibă cât mai multe din caracteristicile de mai sus. Unele dintre aceste caracteristici sunt native, altele însă se pot dobândi pe parcursul vieții.

Infiintari rapide de firme SRL, SRL-D, SRL microintreprindere, PFA-uri si Intreprinderi individuale sau alte forme comerciale
CONSULTANTA GRATUITA pentru cea mai buna solutie in alegerea firmei:
Tel: 0747.220.176