vineri, 29 ianuarie 2016

Unde stabilesc sediul social al firmei?

   Fiecare firmă trebuie să declare un sediu social, sediu care devine practic adresa de corespondenţă a firmei. Sediul este foarte important, în absenţa lui firma neputând fi înmatriculată sau riscând să fie dizolvată de către Tribunal în cazul în care este deja înamtriculată dar dovada sediului a expirat.

   Sediul poate fi declarat, de regulă, pe baza unui contract de comodat sau închiriere realizat între asociatul sau administratorul firmei în curs de înmatriculare şi  proprietarul imobilului respectiv.

   De altfel, de cele mai multe ori, asociatul sau asociaţii hotărăsc stabilirea sediului social chiar în apartamentul în care locuiesc, pe baza unui contract de comodat, astfel încât, în această variantă, stabilirea sediului social este o formalitate.

O a doua variantă ar fi închirierea spaţiului. Şi aici sunt cîteva aspecte importante de care trebuie să ţii cont. 

   De exemplu, dacă spaţiul care este închiriat este tot un apartament de bloc iar proprietarul sau proprietarii sunt persoane fizice, pe lângă acordul vecinilor, va trebui să înregistrăm contractul de închiriere la ANAF (Finanţe).

Sediul poate fi: 

- proprietate personala (dovedit prin contract de vanzare-cumparare sau certificat de mostenitor); 
- spatiu inchiriat (dovedit prin contract de inchiriere sau subinchiriere inregistrat la organele fiscale locale, conform Legii 181/1997); 
- spatiu asupra caruia aveti un contract de comodat (dovedit prin contract de comodat, de uz, uzufruct);
- luat in leasing imobiliar (dovedit prin contract de leasing imobiliar).

   Daca spatiul pentru sediul social al noii firme a fost mai inainte utilizat de o alta societate comerciala ca spatiu comercial, trebuie convinsa societatea in cauza sa isi schimbe sediul social.


   Daca nu se obtine acest lucru, trebuie solicitata radierea sediului vechii societati din Registrul Comertului, procedura fiind foarte anevoioasa si de durata. 

   In acelasi sediu pot functiona mai multe societati comerciale. Pentru aceasta trebuie indeplinita cel putin una din urmatoarele conditii: 

- cel putin unul dintre asociati este proprietar al imobilului care va fi sediul societatii; 
- imobilul permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite; 
- cel putin o persoana este asociat in fiecare din societati. 

   Nu este obligatoriu ca intr-un imobil sa-si aiba sediul social o singura firma. Daca imobilul respectiv are in alcatuirea lui mai multe incaperi in care se considera ca isi pot desfasura activitatea societati diferite, atunci ele pot fi inregistrate. 


   Daca este vorba despre un apartament, de exemplu, nu pot fi luate in calcul holurile, bucataria, baia, debaraua etc. Totusi, chiar si cand structura imobilului o permite, mai trebuie indeplinita cel putin una dintre urmatoarele conditii:

- cel putin unul dintre asociatii societatilor comerciale respective sa fie asociat comun, cu respectarea conditiilor prevazute de lege:
- cel putin unul dintre asociatii societatilor comerciale respective este proprietarul imobilului care se doreste sediu social.


Infiintari rapide de firme SRL, SRL-D, SRL microintreprindere, PFA-uri si Intreprinderi individuale sau alte forme comerciale
CONSULTANTA GRATUITA pentru cea mai buna solutie in alegerea firmei
Tel: 0747.220.176