marți, 16 iulie 2019

100 de idei de afaceri cu castig relativ rapid - 52


Inventii. Rezolva diverse problemele prin inventii.

Iti place sa inventezi lucruri? Iti vin intotdeauna idei si posibile solutii noi?
Te gandesti destul de des ca: „acolo ar trebui asta, dincolo ar merge asta, o solutie ca sa functioneze mai bine ar fi daca ar avea asta”?
   Ei bine, noteaza-ti ideile intr-un carnet sau agenda, oricat de ciudate, amuzante sau caraghioase ar parea in prima faza, fara sa le judeci deloc. Porneste apoi de la acea idee si vezi daca poti inventa ceva inteligent.
   Desi drumul transformarii intr-un inventator de succes este unul dur, este totusi realizabil. Daca ai si o minte de intreprinzator in devenire, atunci ai resurse nelimitate in a-ti provoca mintea spre idei noi.

   Procesul in sine este putin mai complicat decat acela de a veni doar cu idei noi. Tu trebuie sa stii cum sa inovezi, adica sa gasesti o cale prin care sa transformi acele idei intr-un produs functional. Obligatoriu apoi (sau chiar in timp ce lucrezi la noi idei) sa afli cum se protejeaza proprietatea intelectuala si sa inveti cum sa-ti protejezi inventile si inovatiile. Nu doar produsul finit se fura, ci si ideiile in sine. 

   Iata pasii de baza:
1.  Supuneti ideile unui proces de brainstorming. Studiaza cum functioneaza acele lucruri si noteaza problemele si ineficientele. Apoi vino cu solutii si aplica-le in produs.
2.  Fii tu liderul cercetarii si inovarii ideilor tale. Nu lasa pe altii, oricat de capabili ar fi, sa imprime directia ideilor tale. Trebuie sa te asiguri ca ideile tale sunt originale iar apoi sa cunosti piata produsului tau, cum s-ar putea vinde el cel mai bine.
3.  Decide daca iti vei patenta produsul. Un patent iti pazeste ideea, protejand-o impotriva copierii de catre altii. Din pacate procesul este lung si costisitor asa ca, inainte de a aplica pentru obtinerea unei patentari a ideii si protejarii ca marca inregistrata, fii sigur ca ideea ta merita banii si efortul ce-l vei investi. Si daca merita, mergi pana la capat cu inregistrarea.
4.  Scrie un plan de business. Planul trebuie sa includa informatii despre produs, compania ta, clienti, piata, competitie si riscul implicat.
5.  Promoveaza-ti inventia. Realizeaza brosuri si pliante ce arata profesionist. Ia-ti un website. Incepe promovarea online. Trimite scrisori personalizate catre companiile ce vand produse apropiate de al tau.
6.  Intelege ca ai un potential de a face bani. Aici ai cateva optiuni:
-vinde-ti drepturile si patentele ideilor tale complet companiilor interesate;
-inchiriaza dreptul de a-ti folosi ideea printr-un contract de licenta;
-creaza o piata si vinde rezultatul ideii chiar tu;

Povestea inventatorului Leatherman

   Lui Leatherman, i s-a aprins beculetul ideiilor in timp ce calatorea in 1975 prin Europa si Orientul Mijlociu. Inginerul de 27 de ani, prospat casatorit cu tanara sa sotie, calatorea cu un buget destul de sarac. De multe ori incerca sa-si repare masina, tevile care picurau sau caldura de prin hotelurile ieftine prin care stateau cu un briceag, un cutit de buzunar pliabil, mai exact.
„Ce ar fi daca as adauga si un mic cleste la acest cutit de buzunar?” s-a intrebat el. 

   35 de ani mai tarziu si 40 de milioane de scule multifunctionale de buzunar vandute, Tim Leatherman intrupeaza visul creativitatii si libertatii financiare a inventatorilor independenti de pretutindeni.
   Compania din Portland, Oregon, SUA, care ii poarta numele, are peste 500 de angajati si domina o piata mondiala de 200 de miloane de dolari a sculelor de buzunar pe care el le-a inventat.

Unealta, briceagul multifunctional cum i-am spune noi, nu a fost deloc un produs revolutionar peste noapte. Ani de testare, inceputuri ratate, idei finalizate in mod gresit, respingeri si frustrari au marcat cursul inventiilor lui Leatherman.
   Privind inapoi, el spune ca nu a fost un inventator vizionar deloc si mai mult, habar nu avea de afaceri, vanzari sau finante. Dar niciuna dintre aceste provocari nu l-a oprit sa-si transforme visul in realitate.


Daca ti-a placut una dintre ideile prezentate pana acum si esti interesat sa-ti incepi propria afacere poti cere sfaturi si consultanta, pentru deschiderea firmei la www.infiintarifirme-pfa.com sau detalii despre marketingul si promovarea afacerii tale sau despre afacerea in sine (planul afacerii, vanzari, promovare, buget, site-uri web, social media, etc) la adresa https://www.facebook.com/reclama.marketing/ .

Articol tradus si adaptat din www.mobincube.com si publicat de Paul Pintilie P. pentru pagina Infiintari firme si PFA. Data: 16.07.2019.

Articol anterior: